Op de stadstuinderij telen we verschillende soorten aardappels. De aardappels zien er anders uit, smaken anders en zijn op verschillende manieren te gebruiken in recepten:

De Twister is een vrij vroeg, vastkokend ras met een gele vleeskleur.

De Oscar is een midden-vroeg ras. Een veelzijdige aardappel, die tussen tamelijk vast en bloemig in zit.

De Vita Bella is een midden-vroeg ras vastkokende aardappel.

De Alouette is een midden-late ovale, redelijk vastkokende aardappel met een mooie rode schil. Het ras geldt als een sterke soort die resistent is tegen veelvoorkomende aardappelziekten.

De Sevilla is een midden-late, mooie geel-vlezige aardappel met gladde schil en goede smaak. Hij is iets bloemig.

De Agria is een midden-late, tamelijk vastkokende aardappel. De agria’s zijn lang en ovaal van vorm en hebben vanbinnen een mooie, felgele kleur.

Hoe oogsten

Zet je vork 30-50 cm van de plant af. Steek diep in de grond. Wip de plant met alle aardappels eronder omhoog. Dan graven en zoeken. Zorg dat je echt alle aardappels (ook de kleintjes) meeneemt. Goed zoeken!

Hoe bereiden

Met vastkokende aardappels kun je bijvoorbeeld heerlijke friet maken:

Was de aardappels, snijd ze in 1.5 cm dikke repen en frituur ze eerst 5 minuten op 150 graden.

Als de frieten na ongeveer 30 minuten zijn afgekoeld, frituur je ze in porties nog 5 minuten op 180 graden.

Meer bloeimge aardappels zijn goed te gebruiken voor stamppot. Maar ook heel lekker als ze met schil in de oven worden gebakken.

Je kunt de aardappels eerst in stukken snijden en 5-10 minuten voorkoken terwijl je de oven op 160 graden voorverwarmt.

Smeer daarna een beetje boter met knoflook en zout op de aardappels en bak ze nog een half uur in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.