Dit is een koolsoort die tot voor kort vooral in Nederland geteeld werd. Boerenkool kan goed tegen vorst en wordt daarom vooral geteeld als wintergroente (denk aan boerenkoolstampot met worst). Sinds boerenkool als superfood is ontdekt, is het ook in bijvoorbeeld de V.S. (onder de naam “kale”) populair en wordt boerenkool in veel meer (ook zomerse) gerechten gebruikt. Boerenkool bestaat uit een dikke stam met sterk ingesneden bladeren. Een bekend gezegde is dat je de vorst even over de boerenkool moet laten gaan voor je hem oogst en eet. De vorst maakt de boerenkool wat zoeter van smaak, maar ook zonder dat het gevroren heeft is de boerenkool erg lekker. Op de tuinderij telen we niet alleen de bekende groene, maar ook een prachtige roodpaarse soort boerenkool. De smaak is hetzelfde.

Hoe oogsten

Breek de onderste grote bladeren af. Zolang je de top laat staan groeit er steeds nieuw blad aan en kunnen we er van blijven oogsten.

Hoe bereiden

Naast de bekende boerenkool-met-worst, is het ook lekker om boerenkool te wokken in een Aziatisch gerecht. Je snijdt, net als voor de stamppot, de nerven uit het blad, en het blad snijdt je fijn.