
Hoe oogsten
Pluk de ongeopende bloemknoppen, de bloemen of de uitgebloeide bloemen.
Hoe bereiden
Oogst de opgezwollen ongeopende bloemknoppen voor een nootachtige verse crunch. Bak ze kort in olie of boter met een beetje zeezout. De smaak doet denken aan verse snijbonen, romige asperges en radijs.
De volledig geopende bloemen zijn een delicate en kleurrijke toevoeging aan salades of een frisse zomersoep. Je kunt ze ook vullen met zachte kaas (zoals courgettebloemen).
Tot slot, misschien een beetje vreemd, zijn de bloemen ook te oogsten als ze verwelkt en afgestorven zijn. Bekend in Azië als ‘gouden naalden’ hebben deze een vlezige textuur, een smaak die vergelijkbaar is met champignons. Ze zijn heerlijk in soepen en roerbakgerechten.
Let op! Wanneer je daglelies voor de eerste keer probeert, begin dan met een kleine hoeveelheid. Sommige mensen hebben namelijk een lichte intolerantie.