
Er zijn veel soorten kapucijners, maar de blauwschokkers zijn het bekendst. Een van de eerste klussen op de tuin na de winter is het plaatsen van palen en netten zodat de peulen daarlangs omhoog kunnen groeien. Zodra dat gebeurd is kunnen de kapucijners gezaaid worden. We doen dat begin maart. De planten worden wel zo’n twee meter hoog. Ze bloeien mooi paars/lila. Ook de peulen zijn paars.
Hoe oogsten
Zoek de dikke peulen, die nog niet uitgedroogd zijn. Oogst met twee handen. Houd de steel vast terwijl je de peulen oogst. Je eet alleen de erwtjes in de peul.
Hoe bereiden
Van kapucijners eet je alleen de zaden, dus niet de peulen. Ze lijken op doperwten maar zijn wat bitterder.
Een recept voor kapucijners met pasta:
Ingrediënten: korte pasta, kapucijners (ongeveer in gewicht evenveel als de pasta), 1 gesnipperde ui, 1 à 2 tenen fijngehakte knoflook, olijfolie, tomaten van zaad ontdaan in blokjes, paar takjes tijm gerist en gehakt, Parmezaanse kaas.
Bereiding: kook de pasta beetgaar. Stoom of blancheer ondertussen de kapucijners. Zet de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de tomaat en de tijm toe en daarna de kapucijners en de pasta. Bestrooi vlak voor het serveren met de parmezaan.