De meiraap is een brassica, of te wel familie van de kolen. De naam van de meiraap is gebaseerd op het feit dat deze raap in het voorjaar geteeld wordt. In de voorbije eeuwen was de raap een erg belangrijk gewas. Vóór de komst van de aardappel was de raap zelfs de basis van veel menu’s, en daarna werd het vaak als veevoedergewas gebruikt. Nu is het een minder bekende groente. Extra leuk dus om hier te kunnen proeven wat je voor-voor-voor ouders ook gegeten hebben!

Hoe oogsten?

Zoek de grootste knollen. Trek met 1 hand de gehele knol uit de grond, terwijl je met de andere hand de knollen ernaast tegenhoudt.

Je kunt de bladeren ook eten, trek dat wel zo snel mogelijk eraf dan blijven de knollen verser.

Hoe bereiden?

Kook de meiraapjes 10 minuten en pureer ze of doe ze door een stamppot. Rooster ze in de oven (in blokjes of partjes). Schaaf de meiraap door een salade. Snijd ze dun en doe ze in de oven om er chips van te maken. Of snijd ze in blokjes en gebruik ze als roerbak groente.