Raapstelen

Raapsteel is één van de eerste groenten van het nieuwe jaar. Nadat het in februari buiten of in de kas gezaaid wordt, groeit het ook onder koude omstandigheden door. Als het blad nog jong is kan je het bereiden als salade maar ook bij de pasta of in de bekende stamppot is het een fantastisch blad.

Hoe oogsten?

Pak een bosje raapstelen vast en trek die in z’n geheel (met wortel en al) uit de grond. De worteltjes snijd je eraf voor je gaat koken.

Recept: Raapsteelstampot

Aardappels koken en stampen. Raapsteeltjes even met een uitje of knoflook roerbakken en door de aardappelpuree roeren met peper en zout. En dan kan je er natuurlijk nog van alles door heen doen (kaas, spekjes, gebakken tofu, gebakken champignons, hard gekookt ei). Crème fraîche erbij of een beetje mosterd.

Recept: Raapsteelpasta

Zet het pasta water op – idealitair een holle pasta als schelpjes/conchiglie of orecchiette. Fruit kort wat witte ui en knoflook met zongedroogde tomaten. Snij de raapstelen in grove stukken en voeg ze toe. Voeg na een minuut wat water of witte wijn toe en laat het sudderen met deksel. Eventueel serveren met een beetje pesto of parmazaanse kaas.

2025-04-08T07:22:59+02:00

Titel

Ga naar de bovenkant