Tuinbonen staan bekend als een echte lentegroente en dat klopt! We kunnen ze al vroeg in het jaar zaaien en oogsten.
Het deel van de plant dat je eet is het zaad: de boon. Tuinbonen zijn een beetje bitter en bevatten veel eiwitten. Ze werken dus goed als vleesvervanger!
Je kunt de bonen vers eten, maar je kunt ze ook drogen. Gedroogd kun je ze heel lang bewaren.
Tuinbonen behoren tot de familie van de vlinderbloemigen, wat je kunt zien aan… je raadt het al: de vlindervormige bloemetjes. Vlinderbloemigen zijn goed voor de bodem, omdat ze stikstof – een belangrijke voedingsstof voor planten – met hun wortels kunnen vasthouden.
Hoe oogsten
Je oogst de hele peulen, daar zitten de tuinbonen in. Je zult zien dat er tuinbonen van verschillende grootte hangen: oogst de grootste, en voel of je inderdaad dikke bonen voelt zitten in de peul. Je oogst de peulen door met één hand de plant goed vast te pakken, en met de andere hand de peul naar beneden te trekken.
Hoe bereiden
Serveer de tuinen met wat bonenkruid dat uit de kruidentuin komt. Dit maakt de boon beter verteerbaar.
Je kunt verse tuinbonen door de salade doen of en lekkere avocado-tuinbonendip maken:
nodig
- 1 grote rijpe avocado
- 1 citroen
- 250 gr tuinbonen
- 2 bosuitjes
- olijfolie
- Hak de avocado in stukjes.
- Schaaf 1 lange reep schil van de citroen af en pers er 1½ eetlepel sap uit. Druk de verse tuinbonen uit de peul.
- Vul een grote pan met gezouten water en breng het op hoog vuur aan de kook. Doe de tuinbonen in de pan en blancheer ze 2 minuten. Giet ze af, spoel ze koud en laat ze uitlekken.
- Druk de bonen uit de groene vliezen en houd 50 gram bonen apart. Doe de rest van de bonen in een keukenmachine met avocado, citroensap, 2 eetlepels olijfolie en ¼ theelepel zout en pureer alles bijna glad.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan op halfhoog vuur en bak de bosui en citroenschil 1 minuut. Neem de pan van het vuur en roer de achtergehouden 50 gram tuinbonen en een snuf zout erdoor.
- Strijk de avocado-tuinbonenpuree uit op een bord met een opstaande rand. Schep vlak voor het opdienen het bosuimengsel in het midden.