Er zijn veel soorten kapucijners, maar de blauwschokkers zijn het bekendst. Een van de eerste klussen op de tuin na de winter is het plaatsen van palen en netten zodat de peulen daarlangs omhoog kunnen groeien. Zodra dat gebeurd is kunnen de kapucijners gezaaid worden. We doen dat begin maart. De planten worden wel zo’n twee meter hoog. Ze bloeien mooi paars/lila. Ook de peulen zijn paars.

Hoe oogsten

Met twee handen plukken. Met de ene hand houd je de boon vast met de andere hand het steeltje waarmee de kapucijner aan de plant zit. Op die manier trek je de plant niet kapot.

Hoe bereiden

Van kapucijners eet je alleen de zaden, dus niet de peulen. Ze lijken op doperwten maar zijn wat bitterder.

Een recept voor kapucijners met pasta:

Ingrediënten: korte pasta, kapucijners (ongeveer in gewicht evenveel als de pasta), 1 gesnipperde ui, 1 à 2 tenen fijngehakte knoflook, olijfolie, tomaten van zaad ontdaan in blokjes, paar takjes tijm gerist en gehakt, Parmezaanse kaas.

Bereiding: kook de pasta beetgaar. Stoom of blancheer ondertussen de kapucijners. Zet de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de tomaat en de tijm toe en daarna de kapucijners en de pasta. Bestrooi vlak voor het serveren met de parmezaan.