Nieuwsbrief februari 2025

Wat gebeurt er op de stadstuinderij?

We naderen het eind van de winter. Het is nog rustig op de tuinderij. En toch bruist het er van het leven. Onder de grond scheppen ontelbare micro-organismen de voorwaarden voor een nieuw teeltseizoen. Boven de grond doen de tuinders hetzelfde, samen met vrijwilligers.

We hebben twee tunnelkassen naar links verplaatst om ruimte te maken voor een derde kas. Er is een nieuwe tuinindeling gemaakt waarvoor veel struiken en boompjes moesten worden verplaatst.

En verder?

Derde tunnelkas opgehaald in Westland
Tunnelfolie geboend
Gereedschappen onderhouden
Irrigatie en elektriciteit aangelegd
De groentebedden gefreesd
Chinese kool en knolvenkel geplant
Nieuwe frambozen  geplant bij het voedselbos
Kruiwagens compost geschept
Kweektafel geplaatst in kas 1
Plantgoed opgehaald in Houten
Vele pakketjes opgehaald en bezorgd
Compost gereden
Doperwten gezaaid
Nog meer gefreesd
En geluncht

Van Afval naar Oogst – Voed de stadstuinderij met je gecomposteerde etensresten

We doen mee met ‘Van Afval naar Oogst’. Dat is een stichting die, samen met buurttuinen en stadsboerderijen, compost maakt van groente- en fruitresten. Zij stellen hiervoor speciale composteerders beschikbaar (zie afbeelding) waarin voedselresten snel worden omgezet in vruchtbare compost.

Hiermee dragen we bij aan het slimmer en duurzamer omgaan met groente-, fruit-, etensresten in de stad en kunnen we oogsters en omwonenden hier bij betrekken.

Binnenkort volgt een nieuwsbrief met uitleg over hoe je kunt meedoen. Ook zullen momenten zijn waarop we de composteerders demonstreren. Als deelnemer kun je bijvoorbeeld zelf bijhouden hoeveel je composteert. Compost die weer de basis is voor het voedsel dat je komt oogsten.

Meer leren over composteren? Kom dan op zaterdag 24 mei 2025 naar de workshop waar je leert over de basisprincipes van composteren. Aanmelden kan via Workshops – Stadstuinderij NoordOogst.

Haal in de winter je groenten bij de stadstuinderij met een winterabonnement

De winter van ‘25-’26 is nog ver weg en de lente moet zelfs nog beginnen, maar in de tuinbouw moet je ver vooruit plannen. Daarom hebben we al nagedacht over een ‘winterabonnement’. Een abonnement voor wanneer het plukseizoen op zijn einde loopt en waar ook mensen zonder oogstabonnement gebruik van kunnen maken.

Want hoe mooi is het als we van half november tot eind maart, de hele winter door, verse vollegrondsgroente kunnen aanbieden als uien, penen, pastinaak, rode biet, witte kool, savooie kool, knolselderij, prei, spruiten en knolvenkel? Dus dat is precies wat we gaan doen. Samen met Zonnegoed en Boerderij aan de Dijk, twee vooruitstrevende biologische akkerbouwers in de Flevopolder.

Deze bedrijven gaan hun groenten rechtstreeks leveren aan zo’n tien kleine tuinderijen in en rond Amsterdam en Utrecht. Dit initiatief versterkt de verbinding tussen kleinschalige en grootschalige boeren, waarbij akkerbouwers direct contact krijgen met lokale afnemers. Zo ontstaan waardevolle relaties tussen kleinschalige tuinderijen (CSA’s) en akkerbouw én tussen stad en platteland.

In de loop van het seizoen lees je meer over ons winteraanbod.

Over de akkerbouwers die ons winteraanbod gaan telen

Op ‘No Shit’ boerderij Zonnegoed in Ens komen bodem en biodiversiteit op de eerste plaats. Dankzij strokenteelt, slimme rotatie, aangepaste mechanisatie, een voedselbos en plantaardige bemesting kunnen zij gewassen telen op volledig biologische en plantaardige wijze: zónder dierlijke mest, kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Echte vegan groente dus, geteeld met respect voor mens, dier en milieu. Het resultaat noemen ze met trots No Shit Food!

Ook familiebedrijf Op de Dijk bij Nagele verbouwt groentes in samenwerking met de natuur. Hiermee bouwen zij aan een gezonde bodem en vergroten de biodiversiteit. Ze gaan voedselverspilling tegen door mensen te leren waar hun eten vandaan komt en dat een natuurproduct nooit uniform kan zijn. Dit vanuit de visie dat voedsel verbindt en dat gezond voedsel beschikbaar kan zijn voor iedereen.

Samenwerking met andere ondernemers op NoordOogst

De tuinderij is een van de duurzame voedselondernemingen op Stadslandbouwproject NoordOogst. Samen sta je sterker. Daarom werkt de tuinderij met veel plezier samen met steeds meer van deze ondernemers. We maken hier graag een beetje reclame voor hen.

Buitengewone varkens  Doorgeschoten groenten en oogstresten worden als varkensvoer gebruikt en een deel van het (zeer goed bemeste) ‘varkenslandje’ wordt in 2025 gebruikt voor de teelt van pompoen en kool. Fijne samenwerking dus met Johan!  www.buitengewonevarkens.nl
Tuintje van Adam  Gourmet paddenstoelen die worden gekweekt met ‘vertical farming’. De productie van eetbare paddenstoelen levert veel organisch restmateriaal op dat wij op de stadstuinderij graag benutten als biologische bodemverrijking. Bedankt Chris! www.tuintjevanadam.nl
Geoliede Chaoten

Educatie en kunstworkshops in de natuur! Samen met de stadstuinderij werken Nina en Maaike momenteel aan een educatief programma gericht op basisschoolkinderen in Amsterdam. www.geoliedechaoten.nl

Wildplukwandelingen met Yola

Tijdens haar wekelijkse wildplukwandelingen laat Yola je stilstaan bij eetbare wilde kruiden- en plantensoorten waar je normaal misschien aan voorbij zou gaan. Wil je hier meer over weten? Mail naar yola@yolagalinsky.nl

Niet op NoordOogst, maar wel in Noord

Moestuin School Amsterdam

In De Moestuinschool Amsterdam laten Michel, Aliet en Nancy zien hoe leuk en makkelijk het is om je eigen voedsel te verbouwen, zelfs in de stad. Deelnemers aan de opleiding zijn keer op keer verrast door de hoeveelheid voedsel die ze uit een klein stukje grond kunnen halen. Moestuinschool Amsterdam.

De Verbroederij

Onze collega stadslandbouwers en ondernemers van De VerbroederIJ zijn dringend op zoek naar een Tuincoördinator en een vrijwillige Tuincoach, beide cruciaal voor het succes van de buurtmoestuin en de verbinding met de gemeenschap. Interesse? Check de website van de Verbroederij.