veganistische variant mogelijk

Annick de Vries/ inspiratie Delicious Magazine

Je eet maar weinig andijvie als je deze rauw in de stamppot verwerkt. Om veel andijvie te eten, is deze best gaar. Ik denk dat er weinig mensen meer gestoofde andijvie eten; wel de moeite trouwens! Net als vroeger.

Ik heb eerder kool van de BBQ recepten gedeeld. Ook deze bladgroente kan je goed BBQen. Of dezelfde methode maar dan in de oven. Het is echt verrassend en lekker; pas op met zout want de kappertjes en (eventueel) ansjovis maken het al goed zout.

Andijvie voor en na de oven, foto’s Annick de Vries

Ingrediënten

1 krop andijvie

10 ansjovisfilets + 1 el van de olie – of vervang door miso, olijven of paddestoelen

2 el kappertjes

Optioneel- 3 el (Taggiasche) olijven

20 g platte peterselie

1 citroen

3 el olijfolie

ook nodig: keukentouw. Of als dat niet aanwezig is: gebruik, stroken, aluminium folie

Bereidingswijze

Was de andijvie voorzichtig. De bladeren moeten aan elkaar blijven zitten. Schud de krop voorzichtig droog en laat op z’n kop uitlekken. Ik zou doormidden snijden, anders krijg je denk ik niet alle modder eruit.

Snijd de ansjovis, kappertjes, olijven en peterselie zo fijn mogelijk en doe in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en pers er 1 el sap boven uit. Meng met de 2 soorten olie erin en breng op smaak met flink veel zwarte peper en een proef of er nog extra zout nodig is. De ansjovis en olijven zijn ook al zout. Wil je geen vis eten, vervang dan door iets anders umami; bijvoorbeeld (witte) miso. Of ietsje meer olijven. Of een, gedroogde en gewelde, paddenstoel.

Verdeel de saus over de binnenkant van de andijvie. Het hoeft niet op elk blad te zitten maar wel goed verdeeld. Vouw de andijvie dicht en bind dicht met keukentouw. Je wil geen uitstekend blad, want dat verbrand meteen.

Leg de andijvie op het koele deel van de barbecue en bak in 10 min. gaar. Keer de andijvie heel regelmatig om. De bladeren moeten zacht zijn, ook vanbinnen, met een paar donker geblakerde stukjes aan de buitenkant. Staat de BBQ toevallig niet aan? Doe in de oven, middenin, op 180C fan oven (200C gewone oven). Kijk zelf wanneer de andijvie gaar is. De kooktijd is ongeveer 30 minuten in de oven. Draai de andijvie halverwege om.