Op de stadstuinderij telen we verschillende soorten aardappels. De aardappels zien er anders uit, smaken anders en zijn op verschillende manieren te gebruiken in recepten:

De Twister is een vrij vroeg, vastkokend ras met een gele vleeskleur.

De Oscar is een midden-vroeg ras. Een veelzijdige aardappel, die tussen tamelijk vast en bloemig in zit.

De Vita Bella is een midden-vroeg ras vastkokende aardappel.

De Alouette is een midden-late ovale, redelijk vastkokende aardappel met een mooie rode schil. Het ras geldt als een sterke soort die resistent is tegen veelvoorkomende aardappelziekten.

De Sevilla is een midden-late, mooie geel-vlezige aardappel met gladde schil en goede smaak. Hij is iets bloemig.

De Agria is een midden-late, tamelijk vastkokende aardappel. De agria’s zijn lang en ovaal van vorm en hebben vanbinnen een mooie, felgele kleur.

Hoe oogsten

Zet je vork 30-50 cm van de plant af. Steek diep in de grond. Wip de plant met alle aardappels eronder omhoog. Dan graven en zoeken. Zorg dat je echt alle aardappels (ook de kleintjes) meeneemt. Goed zoeken!

Hoe bereiden

Met vastkokende aardappels kun je bijvoorbeeld heerlijke friet maken:

Was de aardappels, snijd ze in 1.5 cm dikke repen en frituur ze eerst 5 minuten op 150 graden.

Als de frieten na ongeveer 30 minuten zijn afgekoeld, frituur je ze in porties nog 5 minuten op 180 graden.

Meer bloeimge aardappels zijn goed te gebruiken voor stamppot. Maar ook heel lekker als ze met schil in de oven worden gebakken.

Je kunt de aardappels eerst in stukken snijden en 5-10 minuten voorkoken terwijl je de oven op 160 graden voorverwarmt.

Smeer daarna een beetje boter met knoflook en zout op de aardappels en bak ze nog een half uur in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.


Recept nieuwe aardappelen

Nieuwe aardappelcurry /Dum Aloo

Annick de Vries / geïnspireerd door BBC Good Foood

Vegetarisch, vegan variant mogelijk.

Nieuwe aardappelen zijn een traktatie op zich. Maar wie wist dat deze een hoofdgerecht konden vormen in een curry?

— Zoek op het www naar ‘Dum Aloo’ voor net andere varianten —

Ingrediënten

1 el olie

2 uien, in plakjes

3 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden

stukje gember ter grootte van een duim, grof gehakt

2 tl komijnzaad

1 tl madraskerriepoeder

½ tl kurkuma

750 g nieuwe aardappelen, gehalveerd

sap van 1 limoen

500 ml yoghurt (of vegan yoghurt variant)

klein bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngehakt

200-300 ml groente- of erwtenbouillon

300 g verse erwten (of gebruik diepvries)

limoenpartjes, om te serveren


Bereidingswijze

Om je eigen erwtenbouillon te maken: doe de overgebleven erwtenpeulen in een grote pan met een half bosje munt, tijm en peterselie. Voeg voldoende water toe om ze te bedekken, en wat zout en zwarte peperkorrels. Breng zachtjes aan de kook en laat 35 minuten sudderen, zeef daarna. Bewaar maximaal vijf dagen in de koelkast of maximaal een maand in de vriezer.

Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan. Voeg de uien toe en bak ze 10-15 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de chilipepers, gember en kruiden toe en bak een paar minuten. Roer de aardappelen en het limoensap erdoor, zodat ze helemaal bedekt zijn met het kruidenmengsel.

Voeg de yoghurt, koriandersteeltjes en de bouillon toe. Laat 35-40 minuten zachtjes sudderen tot de aardappelen zacht zijn en de saus is ingekookt. Roer de erwten erdoor en kook nog 5 minuten. Strooi de korianderblaadjes erover en serveer met limoenpartjes.


Recept – Vaskokende aardappel & taleggio tarte

Annick de Vries / geïnspireerd door Jamie Oliver

vegetarisch

Denk erg hoog over nieuwe aardappelen; hier wederom een receptje waar de nieuwe aardappel in het middelpunt staat. Je zal hier de show mee stelen!

Foto met dank aan Robert Heijne

Ingrediënten

1 ui

2 klontjes ongezouten boter

200 g Jersey Royals of andere vastkokende aardappel

1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg (320 g)/ 4-6 plakjes

2 takjes rozemarijn

100 g taleggio kaas – je kan vervangen met brie, camembert of port salut


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 °C/425 °F/gasstand 7 .

Pel en snijd de ui in dunne plakjes.

Verhit een klontje boter en een halve eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag en zet deze op hoog vuur. Voeg, zodra de olie heet is, de uien en een snufje zout toe, zet het vuur laag en fruit 20 minuten, af en toe roerend, tot ze zacht zijn.

Schrob ondertussen de aardappelen schoon en snijd ze in zeer dunne plakjes.

Rol het bladerdeeg uit en leg het op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Gebruik een scherp mes om een rand van 2 cm vanaf de rand in te snijden en prik vervolgens met een vork gaatjes in de bodem.

Bestrijk met een beetje olijfolie en leg de aardappelplakjes over de bodem, zodat ze elkaar licht overlappen in een nette, gelijkmatige laag, waarbij de rand rondom vrij blijft.

Pluk de rozemarijnblaadjes en doe ze in de pan met uien en meng ze voorzichtig. Strooi ze vervolgens over de aardappelen. Snijd de taleggio in kleine blokjes en strooi ze over de aardappelen en uien. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Smelt de resterende boter en bestrijk hiermee de randen van het deeg. Bak het deeg vervolgens 20 tot 25 minuten in de oven, of tot het bubbelt en goudbruin is aan de randen.

Lekker met gesmoorde groente of een knapperige salade.


Recept – Panch phoron aloo

Annick de Vries / geïnspireerd door the Guardian

De Indiase keuken maakt van een gewone aardappel iets heerlijks en op zich staand gerecht; vers geoogste aardappelen waardig!

Bereiding 10 min /Kooktijd 15-20 min/ Voor 4 personen

Ingrediënten

6 tl olie

2 tl panch phoron – dit is een traditionele kruidenmix gemaakt met gelijke hoeveelheden venkel, nigella, komijn, fenegriek en zwarte mosterdzaad, allemaal samen gemalen

1,5 tl rode chilivlokken

1 tl gemalen kurkuma (geelwortel)

1 tl zout

500 g aardappelen, geschild en in blokjes van 1,5 cm gesneden

20 ml water

Bereidingswijze

Verhit de olie in een brede pan op middelhoog vuur en voeg, zodra de olie heet is, de panch phoron, chilivlokken, kurkuma en zout toe en bak al roerend een minuut. Voeg de aardappelblokjes en het water toe, roer tot ze bedekt zijn met het kruidenmengsel, dek de pan af en laat 10-12 minuten op laag vuur koken – het vocht in de afgesloten pan zal de aardappelen gaar koken.

Serveer met roti, wraps of zelfs in een tosti.