De stengels of ranken van de pompoenplant verspreiden zich over de grond. De bladeren zijn groot en tussen al dat groene blad zie je oranje of groene bollen liggen. De pompoen heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bevruchting tussen de bloemen gaat via insecten: de bevruchte bloemen groeien uit tot pompoenen.
We telen verschillende soorten pompoen: de sweet dumpling is een kleine, groene pompoen die een beetje hazelnoot-achtig smaakt. De hokkaidopompoen is een kleine oranje pompoen. Muskaatpompoenen zijn groen en wat groter. Spaghettipompoenen danken hun naam aan het dradige vruchtvlees. De patisson, waarover een andere pagina gemaakt is op deze website, is ook een pompoensoort.
Hoe oogsten
Begin oktober als ze groot genoeg zijn en de steeltjes verhout oogsten we alle pompoenen in een keer. Een leuk karwei om samen te doen. De pompoen is dan lang bewaarbaar.
Hoe bereiden
Pompoensoep, pompoentaart, roosteren, pureren, roerbakken; met pompoen kan je veel kanten op. De sweet dumpling in het bijzonder is erg lekker met de spruitjes die tegelijk te oogsten zijn!
