Rode kool is een zogenaamde sluitkool. Dat betekent dat het een kool is met dicht op elkaar gepakte bladeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld paksoi of Chinese kool. Sluitkolen houden van kleigrond maar op onze zandgrond doet rode kool het ook goed. In de Nederlandse keuken is rode kool al lange tijd erg geliefd als herfst- en wintergroente. In de zomer is de kool ook heel lekker, bijvoorbeeld geraspt door een salade.

Hoe oogsten

Je kunt de kool net onder de krop afsnijden.

Hoe bereiden

Langzaam gestoofde rode kool met appel

Nodig: 1/2 rode kool in dunne reepjes, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 zoetzure appels geschild en in kleine stukjes, 3 cm verse gemberwortel fijn gesneden, 3 kruidnagels, 1 anijssterretje, 2 el appelazijn, 2 el suiker, 40 gram boter.

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Doe de kool, ui, knoflook, appel, gember en specerijen in een ovenbestendige pan of schaal. Voeg 1/4 theelepel zout, flink wat peper en de appelazijn en suiker toe. Schep alles goed om. Verdeel de boter in klontjes over de kool. Leeg een deksel op de pan of schaal. Zet 1 1/2 tot 2 uur in de oven tot de kool goed zacht en gaar is. Tussentijds een keer omscheppen.

Uit: I love groente van Janneke Vreugdenhil