Bleekselderij heeft brede, volle stelen. Er zijn zelfblekende en groen blijvende soorten. In de supermarkt vind je meestal de bleke soort. In de biologische teelt wordt ook de groene variëteit geteeld wegens de smaak. Je gebruikt vooral de stelen als stoofgroente, in een smoothie of rauw. De bladeren kan je gebruiken in de soep.

Hoe oogsten

Snijd 1-2 stengels op grondniveau van afzonderlijke planten af.

Hoe bereiden

Recept: Zoetzure bleekselderij

Nodig: struik bleekselderij, 2 tomaten, ui, olie, eetlepel rode wijnazijn, eetlepel honing, 2 kruidnagels.

Bereiding: Snij de bleekselderij in stukjes, kook 10 minuten in weinig water, ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Fruit de ui in de olie, voeg de stukken tomaat toe en smoor ze kort, voeg azijn, honing, kruidnagels, peper en zout toe. Schep de bleekselderij er door en stoof ze gaar.

Recept; Salade van bonen, feta en kort ingelegde bleekselderij

Annick de Vries / geïnspireerd door NYT

Vegetarisch, vegan variant mogelijk.

Dit Zuid-Indiase gerecht met bieten en kokos wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij gegrild vlees of andere curries, maar ik vind het ook heerlijk als hoofdgerecht. Serveer bijvoorbeeld met veel warme chapati’s of gestoomde rijst.

Vers curry blad kan je in de Indiase winkel, de toko of in Amazing Oriental kopen. Omdat er een ziekte zit in sommige curry struiken, is nu extra lastig te krijgen. Als het te koop is, is het vaak in de vriezer. Sla in zodra je kan kopen want dit ingrediënt geeft een echt andere en Indiase smaak aan je gerecht. Gedroogd kan uiteraard ook.De smaak van bleekselderij wordt heel snel heel anders en zachter door deze even kort in te leggen.

2-4 porties

Ingrediënten

Twee stengels bleekselderij, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden

1/4 kleine rode ui, in dunne plakjes gesneden

30 ml witte of rode wijnazijn

1/8 eetlepel suiker

1/8 theelepel komijnzaad (optioneel)- probeer ook eens karwij, koriander, venkelzaad of steranijs

Zout en peper

Cannelloni bonen – of jouw favoriete bonen of kikkererwten-, ongeveer 200 gr, afgespoeld

Ongeveer 100 gram verkruimelde feta (of andere witte kaas). Laat weg of vervang door vegan kaas voor vegan variant.

Twee eetlepels / 30 gram gehakte zachte kruiden; (kies wat er nu geoogst kan), zoals munt, peterselie, koriander.

30 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Doe de bleekselderij en rode ui in een grote kom. Voeg de azijn, suiker, komijnzaad (of iets anders) en ongeveer ½ theelepel zout toe. Meng alles goed en laat 15 minuten staan.

Voeg de cannelloni bonen, feta en kruiden toe aan de bleekselderij en rode ui. Besprenkel met de olijfolie, breng goed op smaak met zout en peper en meng alles goed. Serveer op kamertemperatuur. (De salade kan tot 1 dag van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard.)