Van origine zijn wortels paars, geel, zwart of rood. De paarse wortel komt al zeker 5000 jaar voor in Afghanistan. De oranje wortel is een Nederlandse uitvinding en wordt voor het eerst gekweekt in de 16de eeuw. Vandaar onze verbondenheid met de kleur oranje..? Wortels zijn een tweejarig gewas, het eerste jaar vormen ze een verdikking (de wortel) waarin reserves opgeslagen worden voor het tweede jaar waarin de bloem gevormd wordt. Maar zo ver laten wij het niet komen! We oogsten de wortels een aantal maanden nadat we ze gezaaid hebben.
Hoe oogsten
Afhankelijk van de oogstinstructie oogst je een bepaald gewicht. Je kunt de wortels met je handen uit de grond trekken! Soms helpt het om een riek te gebruiken, maar wees voorzichtig dat je geen andere wortels beschadigt met de riek.
Hoe bereiden
Je hoeft de worteltjes niet te schrappen. Alleen wassen is voldoende. Wil je de worteltjes nog een paar dagen bewaren nadat je ze geoogst hebt laat dan de aarde eraan zitten en haal het loof er af. Bewaar ze op een koele plek. Dan blijven ze het langst vers. Als het loof er nog vers uitziet kan je dat gebruiken in soepen, fijn geplukt door de salade of voeg het als “kruid” toe aan wortelgerechten om die extra smaak te geven. Je kunt daarnaast ook pesto maken met het loof!
