Rabarber is een vaste plant. Ze staan bij ons achter de kassen, je kunt ze zien als je door de achterdeur van de kas naar buiten kijkt. De massieve, zetmeelhoudende wortelstok is het winterharde en dus overblijvende gedeelte van de plant. In het voorjaar loopt de plant uit en vormt dan dikke bladstelen met groot blad. Die stelen kunnen we, afhankelijk van hoe het seizoen loopt, tot ongeveer 21 juni oogsten. Daarna stoppen we met oogsten omdat de plant anders uitgeput kan raken. Op deze manier kan ze reserves opbouwen voor het volgende jaar.

Hoe oogsten

Pak een grote stengel vlak bij de grond. Trek in een draaiende beweging omhoog zodat hij netjes afbreekt.

Hoe bereiden

Je eet alleen de stengel, niet het blad.

Rabarber-toetje

Ingrediënten:

  • een paar stelen rabarber
  • suiker, honing of iets anders zoets
  • sap van een sinaasappel
  • aardbeien
  • yoghurt of kwark

Je maakt de rabarber klaar door de stengels in stukjes van 1 cm dik te snijden en gaar te koken met de aardbeiden, een beetje suiker en sinaasappelsap. Roer het door yoghurt of kwark en je hebt een heerlijk lente-toetje!