Veganistisch
Annick de Vries geïnspireerd door www
Dit recept is perfect om wat grotere hoeveelheden lente-ui of groene deel van de zomer-ui te verwerken.
Deze Chinese of Koreaanse pannenkoeken zijn heel anders dan Nederlandse pannenkoeken. Het is een deegje van alleen water, bloem en een beetje olie. Het is niet meteen makkelijk en alles lijkt wat te glibberig en te breken als je voor het eerst probeert. Maar houdt vol; ook beetje gebroken variaties zijn lekker. Het wordt steeds makkelijker. Als je het niet goed voor je ziet en graag een video kijkt, zoek dan op ‘scallion pancake’ en je vindt online instructie video’s.
Je kunt deze pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat je ze los van elkaar in vriest. Beste is namelijk om ze uit de vriezer meteen in de pan weer op te bakken.
Foto; Annick de Vries
Ingrediënten
Deeg:
2 kopjes bloem (ongeveer 300 g)
1/2 kopje heet kokend water
1/4 kopje water op kamertemperatuur
1 theelepel zout
1 eetlepel plantaardige bakolie
Pannenkoeken bereiding:
4-6 eetlepels bakolie, 2 om te bestrijken, de rest om te bakken
2 kopjes fijngehakte bosui (of groen van zomerui), gebruik alleen het zachte, groene, deel
1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder, optioneel
Dipsaus:
1 eetlepel sojasaus
1/2 eetlepel sesamolie
1 eetlepel chili-olie
Fijn gesneden groene ui en koriander
Bereidingswijze
Maak het deeg
Meng het zout met de bloem.
Roer eerst het hete water erdoor. Meng even en roer dan ook het water op kamertemperatuur als ook de olie erdoor. Vorm alles tot een bal, dek af en laat 10 minuten rusten. Je hoeft het deeg in dit stadium niet heel glad te kneden, omdat dit lastig kan zijn (zeker lastig!). Dek het deeg gewoon af.
Kneed, na het rusten, dit tot een glad deeg (ongeveer 3-5 minuten). Verdeel het deeg vervolgens in 4 stukken. Vorm elk stuk tot een glad rond deeg. Dek de rest 20 tot 30 minuten af.
De pannenkoek in elkaar zetten
Een methode: neem een klein balletje en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 10 cm breed en 8 cm hoog. Bestrijk het midden met wat olie en strooi er eventueel Chinees vijfkruidenpoeder over. Verdeel een kwart van de fijngesneden lente-ui erover. Vouw de rechthoek tot een cilinder. Herhaal dit om alle vier de cilinders af te maken.
Neem er één uit, maak de cilinder iets langer met twee handen en rol dan van het ene uiteinde naar het andere in de vorm van een slak. Plak het uiteinde aan de cirkel vast.
Andere methode (zie foto’s hieronder): rol deeg uit tot ongeveer 20x30cm en bestrijk met kruiden en leg daarna de lente-ui erop. Rol op tot een sigaar. En snijdt dan in vier stukken. Leg die rolletjes met de snijkant naar boven. En plet dan eerst met de hand en daarna met de roller uit tot gewenste formaat. In mijn handen is dit iets makkelijker dan de methode hierboven.
Herhaal dit om alle vier de stukken af te maken. Vergeet niet om het af te dekken om uitdroging te voorkomen.
Duw de pannenkoek vervolgens uit tot een grote cirkel. Wees voorzichtig en gebruik zoveel mogelijk je handen. Om een perfect ronde pannenkoek voor beginners te maken, neem je een kleine pan (18 tot 20 cm in diameter) en druk je met je vingers om het deeg over de pan te verdelen. Of streef niet naar perfectie en maak een ongeveer ronde pannenkoek.
Bakken in de pan
Doe ongeveer 2 eetlepels olie in een pan en leg er een pannenkoek in.
Bak de pannenkoek op middelhoog vuur tot de bovenkant bruin is, ongeveer 2-3 minuten. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 tot 2 minuten. Gebruik een spatel om de cirkel af en toe te draaien, vooral het middelste gedeelte, om ervoor te zorgen dat de cirkel gelijkmatig gebakken wordt. Je kunt de pannenkoek in zijn geheel serveren of in kleine stukjes snijden.
Meng alle kruiden voor de dipsaus. Ook hier; doe dit naar eigen inzicht en als je niet alles in huis hebt, kan je echt eea weglaten. En als je met chilisaus serveert zal ook iedereen dat erg lekker vinden. Serveer samen met de pannenkoeken.
foto; Annick
foto; Annick