
De stamhouder van alle bieten is de strandbiet, een wilde plant uit het Middellandse Zeegebied. Al voor onze jaartelling ontstonden daaruit gekweekte soorten. Bieten kunnen vanaf half maart tot begin juli gezaaid worden en geoogst van eind juni tot in november. Wij zaaien de bieten vaak niet zelf, maar krijgen jonge bietenplantjes van leverancier Jongerius. Op de tuinderij hebben we verschillende soorten bieten: rode en gele bieten en de chioggiabiet. Die laatste is zoet van smaak, lichtroze als je hem kookt en als je de rauwe biet doorsnijdt zie je een mooi patroon van rode en witte ringen.
Hoe oogsten
Gebruik 2 handen. Trek de biet uit de grond. Houdt ondertussen de bieten die er net naast staan tegen met je andere hand.
Voor bietenblad recepten- zie ”Snijbiet”
Recept; Bietengazpacho
Recept; Hasselback bietjes
Recept; Bietenpachadi
Recept: Salade van geschaafde rode biet en venkel met een zoete mosterddressing
Recept: gazpacho van biet (met dank aan de Groentebijbel van Mari Maris)
Ingrediënten
300 gram bieten gekookt en geschild
150 lekkere smakelijke tomaten
1 à 2 tenen knoflook fijngehakt
1 ui gesnipperd
sherryazijn
olijfolie
Bereidingswijze
Pureer biet, tomaat, knoflook en ui. Voeg water toe tot het een dikke soep wordt. Maak op smaak met de azijn en de olie. Eventueel mierikswortel of gemalen venkelzaad er doorheen. Zet ten minste een uur in de koelkast. Peper en zout naar smaak toevoegen.