Annick de Vries / geïnspireerd door the Guardian
Vegetarisch, veganistische variant mogelijk.
Verrassend recept waar het zure de bieten smaak omhoog haalt en de combinatie met scherpe rucola, mierikswortel en mosterd echt goed werken. Je kan de gazpacho eerder maken en paar dagen in de koelkast bewaren.
Ingrediënten
625 g rode biet, geschild en in stukjes gesneden
455 g witte uien, gesneden
225 g rode paprika’s, fijngehakt
120 ml rode wijnazijn
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
Zout en zwarte peper
Voor de toppings; enkele suggesties.
Gebruik waar je zin in hebt en laat vrijelijk weg, het scherpe van de mierikswortel, rucola en mosterd werken erg goed. (Vegan) yohurt ipv kaas kan ook prima.
100 g zachte verse geitenkaas
1 el mierikswortelsaus (als je niet kan vinden, probeer eens een Poolse supermarkt)
2 el grove mosterd
1 teentje knoflook, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 el extra vierge olijfolie
1 el geroosterde amandelen, fijngehakt
1 handvol rucola of waterkers, ter garnering
Bereidingswijze
Doe de rode biet, uien, paprika, azijn, knoflook en een liter water in een grote pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat onafgedekt sudderen tot de groenten heel zacht zijn – 45 minuten tot een uur.
Meng tot een gladde massa (bijvoorbeeld met een staafmixer). Doe de gazpacho in een kom, dek af en zet hem in de koelkast tot hij koud is – ongeveer vier uur. Breng op smaak met zout – een koude soep heeft waarschijnlijk meer zout nodig dan een warme. De gazpacho is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.
Maak ondertussen de toppings. Gebruik hier je eigen fantasie en voeg toe waar je zin in hebt. Het scherpe van mosterd en rucola werkt erg goed. Bijvoorbeeld: meng in een kommetje de geitenkaas, mierikswortel en mosterd, breng op smaak en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Bak de knoflook langzaam in de olie in een koekenpan op middelhoog vuur tot hij goudbruin is. Giet de knoflookolie door een zeef in een kom, leg de knoflook op een vel keukenpapier en bestrooi met zout.
Schep de koude gazpacho in vier kommen, schep er een lepel geitenkaasmengsel op en bestrooi met amandelen en gebakken knoflook. Besprenkel met knoflookolie en garneer met rucola of waterkers.