Veganistisch
Annick
De boerenkoolchips zijn heerlijk en blijven in een luchtdichte doos lang goed. Het is wel een werkje waar je echt even bij de oven moet blijven; voor je het weet zijn de chips verbrand. Je kan er allerlei smaakjes aan toe voegen, net waar je zelf zin in hebt. Sesamzaadjes en sojasaus. Of paprika en zout. Of.. zoals hieronder dukkah en citroen.
Foto: Robert Heijne
Ingrediënten
Ongeveer 250 g boerenkool
2 el olijfolie
1/2 tl zeezoutvlokken
1/2 citroen, geraspt
1 el dukkah
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Of 160 °C hete lucht oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwijder de stronkjes van de boerenkool en scheur ze in kleine, hapklare stukjes. Laat ze zo groot mogelijk, dat is makkelijker met omkeren. Je kan ze altijd later nog breken.
Meng de olie, het zout en de geraspte citroenschil in een grote kom. Voeg de boerenkoolbladeren toe en bestrooi met dukkah. Hussel alles goed door elkaar tot ze bedekt zijn met het oliemengsel. Verdeel de boerenkool in een enkele laag over de voorbereide bakplaat. Dit past niet op één plaat; bak in porties.
Bak de bladeren 5 minuten en keer ze dan om en bak nog 3 minuten.
Dukkah
Ingrediënten (inspiratie/alle variaties mogelijk)
75 gram blanke hazelnoten
150 gram blanke amandelen
2 el komijnzaad
1 el korianderzaad
1,5 tl venkelzaad
2 tl (zwart) sesamzaad
1 tl zoutvlokken
Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Doe alle ingrediënten bij elkaar en spreid het uit over een bakplaat. Of verspreid over een grote droge koekenpan.
Zet in de voorverwarmde oven en rooster het voor ongeveer tien minuten of tot het goudbruin en geurig is. Laat de dukkah niet te donker worden, dan wordt het bitter. Dit kan ook in een pan.
Laat iets afkoelen en doe dan in de keukenmachine om het te malen. Draai de dukkah niet te lang want dan heb je straks notenboter, maar maak er een grof mengsel van. Of hak met een mes; dat gaat wel zo snel.
Laat goed afkoelen en bewaar in luchtdichte verpakking.