Dit brood is heerlijk bij een maaltijd, bijvoorbeeld een salade. Is ook echt lekker als brood voor een heerlijke boterham.
Annick, geïnspireerd door Feast van de Guardian
Veganistisch, vegetarische variant mogelijk
Foto: Annick
Ingrediënten
250 g courgettes (ongeveer één courgette)
200 g witte tarwe- of speltbloem, plus extra om te bestuiven
130 g witte rogge-, volkoren- of emmerbloem
2 tl zout
2 tl bicarbonate of soda (zuiveringszout/ rijsmiddel dat werkt ism iets zuurs)
100 g gemengde zaden, zoals zonnebloem- en pompoenpitten
1,5 tl venkelzaad
120 g geraspte oude cheddar (optioneel)
2 groene chilipepers, fijngesneden
300 ml karnemelk
Bereidingswijze
Verwarm de oven met een bakplaat voor op 220 °C (200 °C hete lucht)/gasstand 7 . Zorg dat er een vel bakpapier klaarligt.
Rasp de courgettes grof in een kom en knijp ze vervolgens goed uit met je handen om overtollig vocht te verwijderen.
Doe de bloem, het zout en de bicarbonaat of soda/het zuiveringszout in een grote kom.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster, zodra de pan heet is, de gemengde zaden vijf tot zes minuten zachtjes, tot ze beginnen te kraken en te ploffen. Houd een paar eetlepels apart. Rooster de venkelzaadjes een minuut in dezelfde pan. Voeg de zaden, uitgeknepen courgettes, eventueel cheddar en chilipepers toe en spatel tot ze allemaal mooi bedekt zijn met bloem.
Maak een kuiltje in het midden van het courgettemengsel, giet er de karnemelk in en spatel het er zo snel en behendig mogelijk doorheen; hoe sneller je dit doet, hoe luchtiger het sodabrood zal zijn. Dit is een vrij plakkerig deeg, dus geef de moed niet op.
Stort het deeg voorzichtig op een bakpapier. Vorm het met, bebloemde, handen snel en soort van ronde vorm. Maak met een scherp mes een kruis op de bovenkant en bestrooi met de achtergehouden geroosterde zaden.
Haal de bakplaat uit de oven en leg het bakpapier met sodabrood op de voorverwarmde bakplaat en bak 40-45 minuten, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt. Serveer bij een maaltijd, met (chili)boter of gebruik om een heerlijke boterham te maken.