Veganistisch variant mogelijk
Dan Dan noedels staan bekend om hun nootachtige en pittige smaak. Heerlijk. Alle bladgroenten kan je hierin verwerken. De pittigheid wordt iets te niet gedaan door toevoeging van de licht verdovende Szechuanpeper.
Ingrediënten (voor 2 personen)
120 gram varkens- of rundvleesgehakt/ tofu
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels Shaoxing rijstwijn (of andere rijstwijn, of laat weg)
2 eetlepels neutrale olie
2 eetlepels pinda’s grof gehakt
2cm gember – fijngehakt
1 theelepel chilivlokken – of naar smaak
1½ eetlepel Chinese sesampasta – of tahini
1½ eetlepel water
2 teentjes knoflook – fijngehakt
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel (zwarte) rijstazijn
½ theelepel gemalen Szechuanpeper (! Uit het voedselbos)
2 eetlepels crispy chiliolie (de sensatie van 2024)
1 snufje suiker
2 porties noedels – vers of gedroogd
1 grote handvol bladgroenten – bijvoorbeeld paksoi, (Nieuw Zeelandse) spinazie, …
1 lente ui – fijn gesneden
Bereidingswijze
Doe het gehakt of met een vork fijn gehakte tofu in een kom. Voeg sojasaus en rijstwijn toe. Meng goed en maak het zo los mogelijk.
Giet olie in een koude wok of koekenpan. Voeg de pinda’s toe en bak op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Doe de pinda’s in een kom (laat de olie in de pan) en zet apart.
Roerbak het gemarineerde vlees/tofu in de resterende olie met gehakte gember en chilivlokken. Schep het vlees uit de wok als het gaar is. Zet apart.
Meng sesampasta (tahini) en water in een kom tot een gladde, half vloeibare saus. Voeg knoflook, sojasaus, azijn, gemalen Szechuanpeper, chiliolie en suiker toe. Meng goed en zet apart.
Breng een grote pan water aan de kook. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de groenten tegen het einde van de kooktijd toe. Spoel de noedels en groenten onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen.
Giet de saus in twee kommen. Voeg de noedels en de groenten toe en meng. Doe dan de gebakken vlees/tofu erover en daarna de pinda’s. Garneer met lente ui en, los, crispy chili olie voor de liefhebber.