veganistisch
Annick geïnspireerd door Sven en Yotam O
Ingrediënten
Gesmoorde boerenkool:
650gram boerenkool, stelen verwijderd en bladeren grof gesneden
1 eetlepel olijfolie
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1,5 eetlepel ketjap manis – je kunt ook oestersaus gebruiken
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
Knapperige sjalotten:
2 eetlepels bloem
8 sjalotjes, in dunne plakjes
1/2 kopje olie
Zout
Bereidingswijze
Breng een grote pan water aan de kook. Voeg 2 theelepels zout toe, gevolgd door de boerenkool en blancheer deze 4 minuten. Giet af en laat drogen.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten, tot deze goudbruin en knapperig is. Voeg de geblancheerde boerenkool toe en roer goed. Giet de ketjap manis (of oestersaus) en sesamolie erbij en bak een paar minuten, tot de boerenkool zacht is en het vocht is ingekookt. Haal van het vuur en roer de sesamzaadjes en 1/4 theelepel zout erdoor. Dek de pan af met een deksel en zet op een warme plaats.
Voor de knapperige sjalotjes, doe de bloem en sjalotten in een kom en meng goed, zodat de sjalotten gelijkmatig bedekt zijn. Verhit de zonnebloemolie in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg, als de olie heet is, een derde van de sjalotten toe en bak 5 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep de sjalotten met een schuimspaan op een bord met keukenpapier. Bestrooi met 1/8 theelepel zout en herhaal dit in twee porties met de resterende sjalotten. Je kan natuurlijk ook gebakken uitjes kant-en-klaar kopen.
Om te serveren, kunt u de warme boerenkool op een serveerschaal leggen en de knapperige sjalotten erover verdelen, of de boerenkool en sjalotten door elkaar mengen.