Vegetarisch (vegan variant mogelijk)

Annick de Vries

Dit recept werkt met alle soorten groenten. Hier toevallig als voorbeeld snijbiet. Kan echt met alle groenten behalve sla. De groenten hoeven niet gaar te zijn voor deze de oven in gaan. Groentes die weinig vocht verliezen, kunnen er ongekookt in. Voor bladgroenten is wel slim, als hieronder, om eerste even te wokken of op een andere manier gaar te krijgen zodat je niet al dat vocht in je taart krijgt. Want dan gegarandeerd een ”soggy bottom” (naar Mary Berry)

Hier kan je naar eigen inzien heel wat ingrediënten weglaten. De citroen raad ik aan er wel in te laten. Gebruik hier snijbiet (aka warmoes) of bietenblad. Eigenlijk is dit een generiek recept en kan je ook met prei of andere groente maken. Ook hier kan je bijvoorbeeld het groen van de zomer-ui hier goed in verwerken.

En mocht je prachtige nieuwe aardappelen kunnen oogsten: bedek de taart met heel dunne schijfjes aardappel; dat wordt mooi én lekker! Doe de schijfjes vooraf in kom met een klein beetje olie en peper en zout en als op de taart, bestrijk met een beetje olie.

Ikzelf houd erg van het deeg dat ze in Turkse winkels verkopen; het ligt te koop vaak ergens in de buurt van het brood, op kamertemperatuur. Taze Yufka. Is veel minder vet dan bladerdeeg en zeer gemakkelijk te verwerken. Ook kan je daarmee meer een pakketje maken en je taart dichtvouwen. Je kan wat je niet gebruikt heel goed invriezen en op een later moment gebruiken.

Ingrediënten

bladerdeeg (of ander deeg bijvoorbeeld Taze Yufka uit de Turkse winkel)

olijfolie

1 (rode) ui

1 bosje warmoes of bietenblad

2 teentjes knoflook

Kruiden: 1 handje verse munt / 1 handje peterselie / 1 handje verse salie. Kijk wat je hebt; dit is naar eigen inzicht. Als je geen verse kruiden hebt, is pul biber (ook wel Aleppo peper, uit de Turkse winkel) ook een goede smaakmaker.

75 gram feta (of vervang door vegan variant)

50 gram geraspte kaas (of vervang door vegan variant).

Voor de top; gebruik ricotta of andere kaas. Of vouw het deeg over de top. Of gebruik plakjes aardappel als top van je taart.

1 rasp van citroen

optioneel – 15 gram pijnboompitten

optioneel -15 gram amandelschaafsel

optioneel; ei en melk of yoghurt

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak de knoflook en verse kruiden fijn. Snij de warmoes en/of het bietenblad (zowel de steel als het blad) grof.

Bak nu de warmoes, ui, knoflook en kruiden ongeveer 10-15 minuten in wat olijfolie. Haal de pan van het vuur en voeg de kaas, citroenrasp en zout en peper toe aan het groenten mengsel. En, eventueel, pijnboompitten, Proef of je de smaak goed vindt.

Vet een bakvorm in en beleg deze met je deeg. Verdeel het groenten mengsel over het deeg en beleg deze vervolgens met wat lepels ricotta. Garneer met de amandelen. Of vouw het deeg dicht. Of bedek met aardappelschijfjes.

Als je een meer quiche variant wil maken, kan je ook een paar eieren los kloppen met melk/yoghurt of kwark aan het groenten mengsel toevoegen. Dan krijg je iets meer een taart, die goed te snijden is.

Bak de taart ongeveer 30-40 minuten op 180 graden goudbruin en je heerlijke taart is klaar!