Veganistische variant mogelijk.
Palmkool wordt verrassend genoeg (voor mij) gebruikt in de Italiaanse keuken. Cavolo Nero heet het dan. Dit is een recept perfect waar je maar een paar bladeren voor nodig hebt. Het is verrassend lekker en ik maak het telkens als ik weer de eerste keer palmkool kan oogsten. Dit is een snel recept en staat zo op tafel.
Er wordt ansjovis gebruikt als umami bron; wil je vegetarisch eten vervang dan door beetje sojasaus, maggi of zoute ketjap. Maar niet door vertellen aan een Italiaan!
Verder wordt hier ‘armeluis Parmezaan’ gebruikt; pangratatto. Dat is broodkruim geroosterd in olie; het is echt zo’n leuke, knapperige smaakmaker. Niet alleen voor deze pasta! En veganistisch 🙂
Annick de Vries – geïnspireerd door BBC Good Food
Ingrediënten
300 gram orecchiette (of andere korte pasta)
4 eetlepels olijfolie
2 sneetjes knapperig brood (indien mogelijk oud), korstjes verwijderd en tot paneermeel vermalen (of.. gebruik panco)
2 dikke rode pepers, ontpit en in dunne plakjes gesneden
5 dikke teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
8-10 ansjovis, in olie, gehakt. Of vervang door maggi, sojasaus of zoute ketjap. Voeg dan pas op laatst toe omdat dit waterige sauzen zijn.
200 g cavolo nero/palmkool steeltjes verwijderd, fijngesneden
1 citroen, geraspt en uitgeperst
Bereidingswijze
Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voor de pangrattato; verhit ondertussen 1 el olie in een grote koekenpan en voeg het paneermeel/panco toe. Rooster ze goudbruin en krokant, doe ze op een bord en zet ze opzij.
Verhit nog eens 2 el olie in de pan en voeg de chilipeper, knoflook en ansjovis (bij gebruik andere umami bron, laat dit even alleen de peper en knoflook bakken) toe. Laat 1-2 minuten sudderen, maar laat de knoflook niet bruin worden. Voeg een scheutje olie van de ansjovis toe, roer en zet de pan opzij. Voeg nu eventuele vegan varianten toe- sojasaus, maggi of ketjap.
Vlak voordat de pasta gaar is (zeg 2 minuten), voeg je de cavolo nero toe aan de knoflook en peper en roerbak verder. Houdt een kopje kookwater apart voordat je de pasta afgiet, doe het in de koekenpan en zet het terug op het vuur. Voeg een scheutje kookwater, de resterende 1 el olie toe (samen met nog een scheutje ansjovisolie als de pasta er droog uitziet) en de citroenschil en het sap. Kruid goed en kook gedurende 1-2 minuten, schep alles door elkaar en pas indien nodig de smaak aan.
Serveer in kommen bestrooid met de pangrattato.
PS Je kan heel goed van te voren de pangrattato en ook de chillipeper, knoflook en cavolo nero klaar maken en dan vlak van te voren het hele recept afmaken en de pasta koken en citroen toevoegen en opdienen.