Veganistisch of met vlees
Door Annick
Foto’s: links varkensgehakt variant- rechts tofu
Als je zin hebt in een snelle en gemakkelijke maaltijd doordeweeks, is deze roerbak met tofu of varkensgehakt en groenten alles wat je nodig hebt. Gekruid en gebakken in een hartige, zoete saus en klaar in 20 minuten. Ik maak graag met paksoi of combineer met witte- spits of Chinese kool. Of juist alleen met kool. Je snapt; andere wat stevige bladgroenten werken ook goed.
Noot bij de tofu variant; hier wordt de tofu zo uit het pakje gebruikt. Ik houd er zelf van om de tofu al een dagje in een marinade te leggen. Je kan de ‘saus’ ingrediënten uit dit recept gebruiken en dan die weer toevoegen in het recept.
Ingrediënten
1–2 el olie
4 lente uitjes, in plakjes gesneden, het witte en groene deel (of een gewone ui)
1 rode chilipeper, in plakjes gesneden (optioneel)
4 teentjes knoflook, geperst of geraspt
1,5 cm gember, geraspt of fijngehakt
TOFU
1 blok stevige tofu van 450 g (of extra stevige tofu, geperst en uitgelekt)
1 tl gerookte paprika
1/2 tl gemalen koriander
Of
Varkensvlees
500 gr varkensgehakt (van de buren, de Buitengewone Varkens)
2-3 paksoi, of een witte-, spits- of Chinese kool of een combinatie
1 wortel, geraspt/gesneden
100ml sojasaus
50ml water
2 el honing (of suiker)
1 tl geroosterde sesamolie
1 tl maïzena
snufje rode pepervlokken of verse chili peper
Bereidingswijze
Tofu:
Verhit een grote koekenpan en verwarm de olie. Voeg de lente ui en chilipeper (gedroogd of vers, indien gebruikt) toe en bak tot de bosui zacht begint te worden. Voeg de knoflook en gember toe en bak opnieuw tot ze geurig zijn, ongeveer 1 minuut.
Verkruimel de tofu in de pan en voeg gerookte paprika en gemalen koriander toe. Als de pan erg droog is, voeg dan nog wat olie toe en bak de tofu tot deze volledig bedekt is met de kruiden. Blijf de tofu ongeveer 3-5 minuten bakken.
Voeg dan de gesneden kool /paksoi /wortel toe. Wok de kool tot deze zacht begint te worden, ongeveer 4 minuten, en giet dan de sojasaus, honing, sesamolie toe. Bak tot alles gemengd is.
Varkensgehakt:
Begin met het bakken van het varkensvlees: doe het varkensvlees in een grote koekenpan of wok (geen olie nodig!) en bak het op middelhoog vuur. Gebruik een houten lepel of spatel om het los te maken. Blijf bakken tot het niet meer roze is en laat het dan 3-4 minuten ongestoord staan, zodat de onderkant mooi krokant wordt en de smaak beter tot zijn recht komt. Haal het varkensvlees met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Voeg de lente-uitjes en kool/paksoi toe aan de pan en bak 2 minuten. Voeg vervolgens de paksoi en wortelen toe en bak tot de paksoi geslonken is, 2-3 minuten. Voeg als laatste de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Doe het varkensvlees terug in de pan en zet het vuur laag. Giet dan de sojasaus, honing, sesamolie toe.
Beiden:
Als je de saus iets wil binden, kan dat met maïzena. Als de saus niet lijkt te binden, zet het vuur dan weer middelhoog. Serveer de roerbak met rijst of noodles en garneer met stukjes lente-ui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!