Bijzonder geschikt voor venkel.
veganistisch
Annick de Vries, geïnspireerd door Peter van Berckel
Groentes fermenteren maakt ze langer houdbaar, denk aan zuurkool. Je kan ook korter fermenteren, dan laat de groentes extra knapperig. Ik vind venkel echt super lekker als kort, paar uur, gefermenteerd is. Je kan als bijgerecht serveren of verwerken in een salade. Het is weinig werk, dus ook als je denkt dat je venkel echt even opgegeten moet worden, is dit een mooie manier om de venkel, later, te eten.
Ingrediënten
groente
zout
potje en klein schaaltje of een pickle pers
Bereidingswijze
In het kort gaat dat als volgt.
Snijdt de groente(s) heel fijn, bijvoorbeeld met een mandoline.
Voeg zout toe en wel 2% van het gewicht van de groente(s).
Kneed het zout er in- je voelt al snel dat er water uit de groentes komen.
Zet dan weg onder druk. Dat kan in een pickle-pers maar ook gewoon in een schaaltje of pot met een schoteltje erop waar je iets zwaars opzet.
Eet na een half uur of na uren. Je kan ook, als je de smaak perfect vindt, de groentes in de koelkast verder bewaren.
Proef voor je gaat eten even: vind je te zout? Spoel dan af en breng op smaak.
Hier zijn vele variaties op mogelijk. Peter van Berckel, van het boek Tsukemono (Japans voor snelle fermentatie gerechtjes) kan je ook volgen op diverse kanalen en is erg inspirerend. Het boek is trouwens ook prachtig. Ik vond een leuke website; zie hier https://jaimyskitchen.nl/inspiratie/hoe-maak-je-gefermenteerde-groenten-pickles