De sperzieboon wordt ook wel stamslaboon of prinsessenboon genoemd. Sperziebonen behoren tot de vlinderbloemigenfamilie. De naam haricots verts wordt gebruikt voor de dunne, fijne soorten. Ze kunnen gedeeltelijk voor hun eigen stikstofvoorziening zorgen omdat ze stikstof uit de lucht kunnen binden. Aan de wortels maken ze kleine knolletjes waarin de stikstof wordt vastgelegd. Er zijn ontzettend veel bonenrassen. Ze variëren in vorm en kleur. Ze kunnen als “struik” groeien waarbij ze laag blijven of als “stok” waarbij ze klimmen.

Hoe oogsten

Zoek de dikke peulen die nog niet uitgedroogd zijn. Oogst met twee handen. Houde de steel vast terwijl je de boon naar boven trekt, als het goed is komt hij dan los zonder de plant of andere bonen te beschadigen.

Hoe bereiden

De uiteinden van de bonen afsnijden. De bonen (niet te lang) koken. Proef of ze ‘beetgaar’ zijn.

Recept: sperziebonensalade

Ingrediënten: een paar ons sperziebonen, vier kleine tomaatjes, rode ui, lekkere azijn en olijfolie en peper en zout,

Bereiden: kook de sperziebonen en laat ze afkoelen. Snij de ui in fijne ringen en meng ze met de azijn. Laat een kwartier staan. Meng de bonen en de ui. Snij de tomaatjes in vieren en meng ze samen met de olijfolie en peper en zout met de sperziebonen.

Recept: knapperige tofu met roergebakken bonen

Recept; groene groenten thoran