Vegetarisch (veganistische variant mogelijk)
Annick geïnspireerd door NYT en Marijke
Voor een fantastische maaltijd die in 20 minuten klaar is, meng je gebakken pompoen óf gnocchi en gebakken spruitjes met citroenschil, rode pepervlokken en bruine boter. De sleutel tot dit recept is hoe je de kant-en-klare gnocchi klaarmaakt: koken is niet nodig. Bak ze gewoon tot ze knapperig en goudbruin vanbuiten zijn, en de binnenkant blijft zacht. De textuur doet denken aan gebakken aardappeltjes.
Foto: Annick
Ingrediënten voor 4 personen
450 gram spruitjes (of andere koolsoorten zoals broccoli, bloemkool of kool)
Schil van 1 citroen
4 eetlepels olijfolie
zout en zwarte peper
½ theelepel rode pepervlokken (of verse pepers)
Ongeveer 30 gram ongezouten boter; voor veganistische variant; voeg wat extra vocht toe en gistvlokken
Versgeraspte Parmezaanse kaas, om te serveren, voor veganistische variant gebruik pangrattato-zie bij palmkool met orechietti (in olie gebakken broodkruim)
Gnocchi of pompoen
1 pak (400 gram) houdbare of gekoelde aardappelgnocchi (of zelf maken uiteraard)
Óf
Pompoen in stukjes gesneden ter grootte van een spruitje en kort voorgekookt (10 minuten)
Bereiding
Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Schil met een dunschiller dikke reepjes citroenschil en hak ze grof. Je hebt ongeveer 2 theelepels gehakte schil nodig.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spruitjes toe, breng op smaak met ½ theelepel zout en een beetje peper uit de molen en leg ze in een gelijkmatige laag, met de snijkant naar beneden. Strooi de citroenschil erover en bak zonder roeren tot de spruitjes aan de onderkant mooi bruin zijn, 3 tot 5 minuten. Voeg de rode pepervlokken toe, roer en bak tot de spruitjes knapperig en gaar zijn, 2 tot 3 minuten. Zet apart.
Verhit in dezelfde koekenpan de resterende eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de gnocchi of stukjes pompoen toe en bak, zonder te roeren, tot ze aan één kant goudbruin zijn, 2 tot 4 minuten. Voeg de boter toe, breng op smaak met zout en een flinke hoeveelheid zwarte peper en bak al roerend tot de boter goudbruin is, naar noten ruikt en schuimt, 1 tot 2 minuten. Voor veganistische variant, voeg wat extra olie toe en gistvlokken. Roer de spruitjes erdoor tot ze warm zijn. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas of pangrattato.