Annick geïnspireerd door Moro
Vegetarisch
Echt wel even werk maar super lekker. En denk hier ook aan in april als de daslook er is- echt lekker! Dit recept komt uit een van mijn favoriete kookboeken genaamd MORO The Cookbook van Sam en Sam Clark. Ik maak deze soep al zo’n twintig jaar!
Foto: Annick
Prei-yoghurtsoep met gedroogde munt
Ingrediënten
50 g boter
3 eetlepels olijfolie
4 middelgrote preien, schoongemaakt, in de lengte doormidden gesneden, gewassen, uitgelekt en in dunne plakjes gesneden
1 theelepel Turkse chilivlokken of paprika (bul biber heet dit in de Turkse winkel/ ook wel aleppo pepper)
1 afgeronde theelepel gedroogde munt (kan je uit een munt theezakje halen)
1 ei
2 theelepels gewone bloem
350 g zelfgemaakte of Griekse yoghurt
500 ml water of (kippen)bouillon
gekaramelliseerde boter (zie opmerking hieronder)
zeezout en zwarte peper
Methode
Zet een grote pan op middelhoog vuur en voeg de boter en olijfolie toe. Als de boter begint te schuimen, roer je de prei erdoor. Voeg na 10 minuten de chilivlokken of paprikapoeder en de gedroogde munt toe en laat de prei nog 20-30 minuten koken, af en toe roeren tot ze zoet zijn. Opzij zetten.
Klop in een grote kom het ei met de bloem tot een gladde pasta ontstaat. Hierdoor wordt de yoghurt gestabiliseerd wanneer deze wordt verwarmd. Roer nu de yoghurt erdoor en verdun met het water of de bouillon. Giet het mengsel bij de prei en zet de pan terug op het vuur. Verwarm de soep zachtjes op een laag tot middelhoog vuur en roer af en toe. Laat de soep niet koken, maar haal hem vlak voordat hij gaat borrelen van het vuur. De soep moet een gladde, zijdezachte kwaliteit hebben, ongeveer de consistentie van slagroom. Controleer op smaak en giet de gekarameliseerde boter erover.
Variatie: Als de daslook in het seizoen is, gebruik die dan ipv prei. Bak in olijfolie tot ze zoet en gaar zijn, hak ze fijn en voeg ze samen met 75 g gekookte witte rijst toe aan de soep.
Let op: Gekarameliseerde boter wordt regelmatig gebruikt in de Turkse keuken, vaak gecombineerd met yoghurt. De combinatie is eenvoudig maar magisch. Om er vier te serveren, doe je 75 g ongezouten boter in een kleine pan en zet je deze op het laagste vuur. Terwijl de boter smelt, zal de wei zich scheiden. Blijf zachtjes verwarmen, af en toe roeren, totdat de witte stukjes goudbruin worden. Hierdoor krijgt de boter een heerlijk nootachtig, gekaramelliseerd aroma, maar pas op dat de stukjes niet te donker worden, want ze verbranden gemakkelijk.