Spitskool hoort bij de ‘sluitkool’, wat betekent dat de bladeren heel strak bijeengepakt zijn. Spitskool is het kleine zusje van witte kool en stelt minder eisen aan de vruchtbaarheid van de grond. Ook op zandgrond is de teelt daarom goed mogelijk. Bij Stadstuinderij NoordOogst telen we twee kleuren spitskool: groen en rood/paars.

Hoe oogsten

Breek in een draaiende beweging de krop uit de plant. De jonge bladeren net buiten de kool kun je ook eten.

Hoe bereiden

Lekker om te roerbakken, te roosteren, in een stamppot, of in een zomerse rauwkostsalade.

Recept: Zomerse rauwkostsalade van spitskool

Spitskool is zeer geschikt voor een zomerse rauwkostsalade. Raspen en mengen met olie en azijn, beetje zout en peper erbij. Laat minstens een uur marineren.

Variatie; voeg een keer, geroosterde, komijn toe. Of vervang de olie en azijn door yoghurt of kwark; dat wordt dan meer een cole-slaw. Erg goed bijgerecht!

Recept: spitskool met vijgen

Ingrediënten: fijngesneden spitskool, knoflook fijngehakt, handje gedroogde vijgen in reepjes, tijm, appel(cider)azijn.

Bereiding: bak de kool en knoflook even in de olijfolie. Voeg de vijgen en tijm toe. Blus af met de azijn en water tot er een bodempje vocht in de pan staat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoof in een paar minuten zachtjes gaar. Voeg op het laatst nog wat tijm, peper en zout toe.

Recept: spitskool op de BBQ

Annick de Vries

Geroosterde kool is erg lekker van de BBQ. Maar in de pan of oven werkt ook goed. Snijdt de kool in parten; de kern houdt de parten mooi bij elkaar. Rooster en voeg daarna een saus toe. Of marineer eerst en rooster dan, op de BBQ, onder de gril, in de oven of in de pan.