
Knolvenkel wordt ook wel bolvenkel genoemd. Hij wordt gevormd door een aantal brede, van onderen verdikte, bladstelen. Nadat we de knolvenkel geplant hebben zie je enkele dagen een plantje plat op de grond liggen. Dat ziet er kwetsbaar uit. Na een tijdje gaan ze stevig rechtop staan. Dat is een vrolijk gezicht. Naast de knolvenkel is er ook nog het kruidvenkel, dat voor blad en zaden wordt gekweekt en niet geschikt is voor de teelt van de bol.
Hoe oogsten
Snij de hele plant net boven de grond (maar onder de knol) af.
Hoe bereiden
Venkel is erg lekker om te stoven. Je kunt het opdienen met een beetje geitenkaas.
Je kunt het loof ook gebruiken: dat is erg lekker in een salade.
Ook de venkel zelf is lekker rauw: snijdt dun (bijv met een mandoline) en marineer even in een vinaigrette. Maak er salade van; combineert goed samen met citrusvruchten (sinaasappel) en een witte kaas. Gebruik het groene loof om mee af te maken.

Recept; gekarameliseerde venkel met komijn
Recept; Snelle fermentatie. Geschikt voor alle groenten, bijzonder geschikt voor venkel.
Recept: Salade van geschaafde rode biet en venkel met een zoete mosterddressing