Annick de Vries / geïnspireerd door Jamie Oliver

vegetarisch

Denk erg hoog over nieuwe aardappelen; hier wederom een receptje waar de nieuwe aardappel in het middelpunt staat. Je zal hier de show mee stelen!

Foto met dank aan Robert Heijne

Ingrediënten

1 ui

2 klontjes ongezouten boter

200 g Jersey Royals of andere vastkokende aardappel

1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg (320 g)/ 4-6 plakjes

2 takjes rozemarijn

100 g taleggio kaas – je kan vervangen met brie, camembert of port salut

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 °C/425 °F/gasstand 7 .

Pel en snijd de ui in dunne plakjes.

Verhit een klontje boter en een halve eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag en zet deze op hoog vuur. Voeg, zodra de olie heet is, de uien en een snufje zout toe, zet het vuur laag en fruit 20 minuten, af en toe roerend, tot ze zacht zijn.

Schrob ondertussen de aardappelen schoon en snijd ze in zeer dunne plakjes.

Rol het bladerdeeg uit en leg het op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Gebruik een scherp mes om een rand van 2 cm vanaf de rand in te snijden en prik vervolgens met een vork gaatjes in de bodem.

Bestrijk met een beetje olijfolie en leg de aardappelplakjes over de bodem, zodat ze elkaar licht overlappen in een nette, gelijkmatige laag, waarbij de rand rondom vrij blijft.

Pluk de rozemarijnblaadjes en doe ze in de pan met uien en meng ze voorzichtig. Strooi ze vervolgens over de aardappelen. Snijd de taleggio in kleine blokjes en strooi ze over de aardappelen en uien. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Smelt de resterende boter en bestrijk hiermee de randen van het deeg. Bak het deeg vervolgens 20 tot 25 minuten in de oven, of tot het bubbelt en goudbruin is aan de randen.

Lekker met gesmoorde groente of een knapperige salade.