Veganistisch
Annick geïnspireerd door Feast/The Guardian
Wortels hebben een hoog watergehalte en fermenteren relatief snel wanneer ze geraspt worden. Het is een heerlijk bijgerecht. In India wordt dit geserveerd bij het ontbijt, samen met eieren met knoflookyoghurt en platbrood.
Bereiding 10 min
Fermentatie 7-10 dagen
Maakt ongeveer 500 g
Ingrediënten
1 kg wortelen, geschild en geraspt
1 el zout
1 tl bruin mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 tl zwarte uienzaadjes (nigella)
1 snufje rode chilivlokken
Bereidingswijze
Neem en kom en wrijf het zout in de wortelen tot ze wat vocht beginnen af te geven. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
Voeg de kruiden toe en meng goed. Pers alle ingrediënten in een gesteriliseerde pot en druk aan tot het sap over de wortelen heen komt. (Als het sap niet over de rand komt, meng er dan een beetje water door en druk het nogmaals aan.) Je kunt het met een gewichtje verzwaren, zolang het maar geen metaal is. Of gebruik een pickle-pers.
Sluit het deksel en laat het 7-10 dagen fermenteren op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht. Na vijf dagen zul je kleine belletjes zien ontstaan. Open het deksel af en toe zodat de lucht kan ontsnappen. Of draai niet helemaal vast.
Zorg ervoor dat de ingrediënten onder de vloeistof blijven. Blijf fermenteren en proef dagelijks tot de pittige zure citrussmaak de gewenste smaak heeft bereikt. Zet het mengsel vervolgens in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen.