Veganistische variant mogelijk

Deze is prachtig geel van de kurkuma (geel wortel) en smaakt geweldig. Een heerlijk bijgerecht. Dit recept bevat een heerlijke combinatie van kruiden die typisch zijn voor de keuken van Kolkata, waaronder mosterd en panch phoron – een mengsel van mosterd, komijn, fenegriek, ui- en venkelzaad dat geassocieerd wordt met de Bengaalse keuken. Gebruik wat je in huis hebt; niet nodig om apart te gaan kopen. Maar wel extra lekker natuurlijk!

Dit gerecht, ook wel bekend als ‘baigan curry’ of ‘dahi baingan’ is een bijgerecht. Als je het als hoofdgerecht met rijst of chappatti’s wilt serveren, verdrievoudig dan de hoeveelheden. Je kunt ook ongeveer een half glas water toevoegen om de saus wat losser te maken.

Annick geïnspireerd door Big Green Egg (!) UK Website

Ingrediënten

1 grote aubergine, gesneden in grote blokjes van ongeveer 5 centimeter

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen kurkuma

1 eetlepel (zonnebloem)olie, plus extra om te frituren

1 theelepel gemalen panch phoron (zie hierboven)

1 grote ui, fijngehakt

1 kleine groene chilipeper, fijngehakt

1 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1/2 theelepel kristalsuiker

1 theelepel (Engelse) mosterd (of mosterd poeder)

4 eetlepels natuurlijke yoghurt (of kokosyoghurt als je dit gerecht liever veganistisch maakt)

4 eetlepels water

Handvol verse korianderblaadjes, fijngehakt

Bereidingswijze

Doe de auberginestukjes in een kom en bestrooi met 1/4 theelepel zout en kurkuma. Laat 1 uur staan om overtollig vocht te verwijderen. Het uur laten staan kan je eventueel overslaan.

Verhit een flinke laag olie. Veeg het overtollige vocht van de auberginestukjes met keukenpapier. Voeg de auberginestukjes voorzichtig in kleine porties toe en bak ze rondom, tot ze goudbruin zijn. Afhankelijk van hoeveel olie je in de pan hebt, moet je ze nog even om draaien. Duurt ongeveer 2 minuten rondom. Leg ze op het met keukenpapier beklede bord en laat de overtollige olie uitlekken terwijl je de resterende auberginestukjes bakt. Dit is echt even een klusje maar.. het is de moeite!

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een steelpan op middelhoog vuur en voeg de panch phoron toe. Bak een paar seconden om de aroma’s vrij te laten komen. Voeg vervolgens de ui en chilipeper toe en bak ongeveer 3-4 minuten, tot de ui goudbruin is.

Roer de gember en knoflook erdoor en bak 2 minuten. Voeg vervolgens het resterende zout en de kurkuma, de suiker en de mosterd toe en meng goed. Laat nog 1 minuut doorkoken en roer dan de yoghurt en het afgemeten water erdoor. Zet het vuur hoog en kook nog 2 minuten, tot het mengsel begint in te dikken.

Voeg de gebakken auberginestukjes toe aan de curry, doe een deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen. Doe de curry in een serveerschaal, strooi de koriander erover en serveer warm.