Vegetarisch, veganistische variant mogelijk.

Dit Zuid-Indiase gerecht met bieten en kokos wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij gegrild vlees of andere curries, maar ik vind het ook heerlijk als hoofdgerecht. Serveer bijvoorbeeld met veel warme chapati’s of gestoomde rijst.

Vers curry blad kan je in de Indiase winkel, de toko of in Amazing Oriental kopen. Omdat er een ziekte zit in sommige curry struiken, is nu extra lastig te krijgen. Als het te koop is, is het vaak in de vriezer. Sla in zodra je kan kopen want dit ingrediënt geeft een echt andere en Indiase smaak aan je gerecht. Gedroogd kan uiteraard ook.

Annick de Vries / geïnspireerd door Meera Sodha (Made in India)

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 g rauwe bieten

2 el koolzaadolie

2 tl mosterdzaad

10 curry blad (uit de vriezer of gedroogd)

2 teentjes knoflook, geperst

4 cm gember, geschild en geraspt

2 groene chilipepers, zeer fijngehakt

¾ tl zout

½ tl gemalen komijn

¾ tl gemalen kurkuma (geelwortel)

200 g geraspte kokos, vers of diepvries, maar gedroogde werkt ook prima.

4 el volle melk of Griekse of Turkse (vette) yoghurt

Bereidingswijze

Snijd de bieten van boven naar beneden en kook ze in water tot ze gaar zijn (of prik er gemakkelijk met een mes doorheen). Dit duurt ongeveer 35 minuten. Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil met je vingers en snijd ze in partjes van ½ cm.

Verhit de olie in een grote koekenpan met deksel en voeg de mosterdzaadjes toe als deze heet is. Voeg zodra de mosterdzaadjes beginnen te poppen de curryblaadjes, knoflook, gember en groene chilipeper, zout, komijn en kurkuma toe.

Roerbak 4-5 minuten en voeg dan de biet en de geraspte kokos toe. Roer tot alles goed gemengd is en doe het deksel op de pan. Laat 10 minuten koken, roer een paar keer en roer dan de yoghurt erdoor. Serveer warm met rijst of chapati’s.