veganistisch

Annick de Vries, inspiratie The Guardian

Foto; Annick de Vries

Ingrediënten

Zout en zwarte peper

1 venkelknol, bewaar de toppen

3 kleine bietjes, bij voorkeur een mix van kleuren

100 g radijsjes, zeer fijn gesneden

(kan je weglaten) ½ bakje mosterdkers, geknipt (of mosterdblad)

Eventueel; gekookte zwarte rijst of andere zetmeel bron; gierst, couscous, etc.

Voor de dressing

2 theelepel ahornsiroop (of honing of andere siroop)

½ kleine rode ui, zeer fijn gesneden

½ klein teentje knoflook, geperst

1 theelepel fijngehakte dille (of gebruik hier het venkellof)

fijn geraspte schil en sap van 1 grote citroen

4½ el, extra virgine, olijfolie

1 el dijonmosterd

Bereidingswijze

Snijdt alle groenten in dunne plakjes. Snijdt hier voor de venkel in tweeën en schil de bietjes. Bij voorkeur met een mandoline, maar als je die niet hebt, met een heel scherp mes of een dunschiller. Zet de gesneden venkel in een grote kom in koud water met een handvol ijsblokjes, zodat de venkelplakken knapperig worden en opkrullen. Snijd de venkeltoppen fijn en zet opzij.

Meng voor de dressing de, ahorn, siroop en twee eetlepels water met de rode ui, knoflook, dille (of venkeltops), citroenschil en -sap, olijfolie en mosterd en breng op smaak.

Giet de venkel af en dep droog in een schone theedoek. Doe alle bereide groenten in een grote kom, voeg dan de warme rijst en de helft van de dressing toe en roer beide door elkaar om te mengen. Verdeel de salade, strooi er eventueel de gesneden tuinkers of mosterdblad erover, besprenkel met de resterende dressing en serveer.