Vegetarisch/ veganistische variant mogelijk

Annick geïnspireerd door Yotam O.

Rode kool gaat enorm goed samen met de bleekselderij in een salade. Voor mij vormde dit recept de her-ontdekking van de rode kool. Ik hoop dat jullie zo ook de smaak te pakken krijgen. Het is extra lekker met hazelnoten; en die zijn vanaf het einde van de zomer vaak wel ergens in het wild te vinden.

Ingrediënten

100 g hazelnoten, gepeld

½ rode kool (ongeveer 300 g), fijngesneden

4 stengels bleekselderij (350 g), in plakjes van 5 mm dik (waarschijnlijk een aantal meer van de stengels op ‘t land)

2 (Granny Smith)-appels, in dunne plakjes

½ middelgrote rode ui, gepeld en in dunne plakjes gesneden

160 g zure room

50 g dille, fijngehakt (of gebruik venkelloof)

Zout en zwarte peper

Koop mayonaise (al dan niet veganistisch) of maak zelf; zie dan hieronder.

Ingrediënten voor de mayonaise

1 klein sjalotje, gepeld en fijngehakt

1 eidooier

1 tl Dijonmosterd

1 tl ahornsiroop

1 el appelciderazijn

90 ml zonnebloemolie

90 ml koolzaadolie

Rooster hazelnoten in een koekenpan tot ze wat kleur hebben en lekker ruiken. Laat beetje afkoelen en plet de noten dan grof.

Als je zelf mayonaise maakt; doe de sjalot, eidooier, mosterd, ahornsiroop, azijn en een halve theelepel zout in een kommetje. Klop (bijvoorbeeld met een staafmixer) en voeg dan langzaam en al kloppend de olie toe tot een gladde, dikke mayonaise ontstaat. Zet apart.

Doe de kool, bleekselderij, appels en ui in een grote mengkom. Voeg de zure room, dille, naar smaak mayonaise, en wat zout en zwarte peper toe. Meng alles goed met je handen (het maakt niet uit als je de appelschijfjes breekt; het hoort allemaal bij het uiterlijk). Proef en breng eventueel op smaak. Schep de salade op de borden en strooi er voor het serveren noten over.