Vegetarisch, veganistische variant mogelijk

Door Annick

De Japanse groentenpannekoek is nu erg populair. Als je even niet meer weet wat met een groente te doen, probeer dan een okonomiyaki eens te maken. Echt erg makkelijk! Eigenlijk alle groenten kunnen erin en iedereen vindt het lekker; hier met snijbiet. En je kunt zo mooi en ingewikkeld maken als je zelf wil.

Foto; Annick de Vries

Deze Japanse groentenpannenkoekjes veroveren de hele wereld. Het heeft ook wat weg van een omelet, frittata of tortilla, maar dan op basis van een beslag met bloem, waardoor hij wat meer vult. Meestal met (chinese) kool maar echt alle groenten kunnen. Bijvoorbeeld met snijbiet. Er gaat meer groente in dan je verwacht.

Je kunt voor een kunstwerkje gaan met prachtige toppings, of gewoon een mooie basic variant.

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, lijkt het misschien veel werk, maar schijn bedriegt; de pannenkoeken staan binnen 20 minuten op tafel! Eet smakelijk!

Ingrediënten voor okonomiyaki

Voor de pannenkoeken

500 gram groenten; snijbiet (maar kan ook witte kool, spitskool of groene kool, of een combinatie van groentes)

75 gram geraspte wortels

2 bosuitjes

4 eieren (voor veganistisch voeg meer bloem en/of rijstebloem toe)- ongeveer 200gr totaal. Pas op gevoel water/bouillon aan. Ik zocht en vond recepten met veel minder vocht dan deze)

120 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem plus 0,5 theelepel bakpoeder )

175 ml groentebouillon (of dashi). Kijk zelf beetje de dikte van een pannenkoekbeslag krijgt. De groenten verliezen zelf ook vocht, zeker als je even laat staan. Net als bij pannenkoeken kun je later meer bloem of water toevoegen.

zout

peper

olijfolie

Voor de saus

Dit is voor de smaak én voor een mooi patroon op de pannenkoek- ben je in de haast, kijk wat je in de kast hebt; mayonaise of chilisaus werkt ook prima ipv zelf een sausje maken.

4 eetlepels tomatenpuree

1,5 eetlepels sojasaus

1 eetlepels suiker

1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt

50 gram crème fraiche

Om te garneren

50 gram crème fraiche

1 bosui

Heb je furikake in de kast? Of wat sesamzaadjes? Strooi erover. Anders.. zonder is ook heerlijk.

Bereidingswijze

Schil de wortel en maak de groenten en bosui schoon. Rasp of snijdt de groenten grof.

Meng zelfrijzend bakmeel (of de bloem en bakpoeder) met de eieren (of kikkererwtenmeel en water) en roer met een garde tot een glad beslag. Voeg de (afgekoelde!) bouillon toe aan het beslag en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Voeg nu de groenten toe aan het beslag.

Verwarm een bakpan met wat olie op het vuur en doe hier een deel van het beslag mengel. De pannenkoek mag best dik; dit is genoeg voor twee grote pannenkoeken. Kijk even hoe in jouw pan uitkomt. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Eventueel even de deksel erop om goed te garen. Let op: als het goed is, is het beslag stevig genoeg om goed te kunnen draaien. Lukt dat niet helemaal? Keer de pannenkoek dan om met behulp van een bord of snijplank. Zo blijft je pannenkoek mooi heel.

Bereid intussen de saus. Los de suiker op in de wijnazijn; even in de magnetron of in de pan. Meng dan alles andere ingrediënten erbij.

Maak nu je bord op. Leg de pannenkoek op het bord. Spuit / smeer / sprenkel de rode saus over de pannenkoek. Spuit / smeer / sprenkel ook wat crème fraiche erover en wat klein gesneden bosuitjes. Haal je inspiratie van het internet.