Vegetarisch
Annick geinspireerd door Jamie Oliver
Voor en na, foto’s Annick
Vijgenblad is verrassend genoeg enorm aromatisch; in dit recept schenk je allereerst kokend water over de vijgenbladeren; het is ongelofelijk wat een heerlijke geur daar vanaf komt. De feta die gebakken wordt in vijgenbladeren neemt die aroma’s op. Perfect als bijgerecht of heerlijk met een stukje brood bij de borrel.
Ingrediënten
4-6 grote vijgenbladeren
1 blok feta van 200 g
1 citroen
1 eetlepel gedroogde oregano
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Spoel de vijgenbladeren af, knip de steeltjes eraf en doe ze in een kom en bedek met net gekookt water. Laat ze een paar minuten afkoelen.
Haal de bladeren, zodra ze zijn afgekoeld, uit de kom, gooi het water weg en knijp overtollig vocht eruit. Leg de bladeren overlappend op een schoon oppervlak totdat je een volledige cirkel hebt zonder openingen. Leg het blok feta in de kom, rasp er een halve citroen overheen, bestrooi met de oregano en een snufje zwarte peper en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Draai de feta voorzichtig om in het mengsel tot hij goed bedekt is en leg hem vervolgens in het midden van de vijgenbladeren.
Wikkel de feta, beginnend vanaf de bovenkant, strak in de vijgenbladeren, één voor één, en werk zo om de feta heen (als een wijzer op een klok). Draai de feta dan om, zodat de laatste vouw aan de onderkant van de feta zit.
Leg de feta voorzichtig op een met bakpapier bedekte bakplaat of in een ovenschaal en bak 25 minuten, of tot de bladeren aan de randen lichtbruin worden en de feta zacht en luchtig is. Dat kan wat langer duren.
Leg de feta op een serveerschaal en pel de bladeren eraf aan tafel, zodat de gesmolten citroenfeta tevoorschijn komt.
Heerlijk met warm platbrood, wat plakjes verse tomaat en de resterende helft van de citroen, in partjes gesneden om uit te knijpen.