Vegetarisch
Annick geïnspireerd door Nigel Slater
Een heerlijke, maaltijdsoep, die je ook erg goed kan invriezen. Nigel Slater deed hier ook nog kaas in maar ik vind dat te zwaar en geeft teveel smaak, terwijl de soep zo al zo lekker is.
Ingrediënten
1 middelgrote ui
2 grote pastinaken
50 g boter
2 tenen knoflook
½ el bloem
1 tl gedroogde chilivlokken (of verse chili peper)
½ tl geelwortel (kurkuma)
1 l groentebouillon
100ml slagroom
2 el grove mosterd
Sap van 1 citroen
Bereidingswijze
Pel de ui en schil de pastinaken en hak ze grof. Smelt de boter in een grote, zware pan, voeg de ui toe en, zodra deze glazig begint te worden, de pastinaken. Pel de knoflook, plet hem plat en doe hem in de pan. Kook op middelhoog vuur, met het deksel op de pan, tot de ui licht gekleurd is en de randen van de pastinaken bijna goudbruin zijn. Beweeg de groenten niet te veel tijdens het koken: een lichtbruine kleur van de pastinaken hier en daar is essentieel voor de smaak van de soep.
Strooi de bloem in de pan, roer de chilivlokken en kurkuma erdoor en kook een minuut of twee om de rauwe smaak van de bloem te verwijderen. Dit is om een roux te maken. Voeg de bouillon toe, roer en breng aan de kook. Zet het vuur lager om de soep licht te laten koken en blijf doorgaan tot de groenten zacht zijn, ongeveer twintig minuten.
Giet de soep in een blender of keukenmachine en pureer tot een romige puree. Of doe dit met een staafmixer in de pan. Voeg de room, mosterd, citroensap, zout en versgemalen peper naar smaak toe. Serveer direct met wat geroosterd brood is het een verwarmend en bevredigend avondmaal en de kurkuma heeft een zonnige gele kleur.