Veganistisch
Door Annick geïnspireerd door o.a. Riverford en de Groene Afslag
Dit recept voor gevulde pompoen met rijst en pecannoten is een show stopper. Pas zelf de hoeveelheden aan naar de grootte van je pompoen. Mocht je Thanksgiving vieren, dat duurt nog even, dan vormt dit een toepasselijk veganistisch hoofdgerecht. Je kan ook zelf een recept verzinnen; als er genoeg vocht in zit kan je ook met ongekookte rijst werken die gaar wordt samen met de pompoen.
Ingrediënten
1 middelgrote pompoen / of een paar kleine
80 gram pecannoten (of walnoten)
2 eetlepels olijfolie (plus wat extra om de pompoen te bestrijken)
3 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 kleine ui, fijngesneden
3 grote teentjes knoflook, geperst
1 kopje gekookte, bruine, rijst
50 gram gedroogde cranberries (of rozijnen of abrikozen)
1 theelepel gedroogde gemalen rozemarijn
1 theelepel gedroogde gemalen salie
½ theelepel uienpoeder
zout naar smaak (ongeveer ½-1 theelepel)
¼ theelepel zwarte peper
Optionele garnering:
Peterselie
Pompoenpitten uit de pompoen, laten drogen en even roosteren
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd met een scherp mesje het deksel van de pompoen en schep de inhoud (draden en pitten) eruit met een grote lepel, zodat er een grote holte overblijft. Echt even een klusje.
Doe de pecannoten in een droge koekenpan en rooster ze op laag vuur, of tot ze geurig zijn (ongeveer 10 minuten). Hak de pecannoten in kleine.
Doe 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg, als de olie heet is, de gesneden selderij en ui toe en bak 5-6 minuten op middelhoog vuur (tot de ui glazig is). Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
Voeg gekookte rijst, cranberries, pecannoten, salie, rozemarijn, uienpoeder, de resterende olie, 3 eetlepels water, zwarte peper en zout toe aan de pan. Bak 8-10 minuten en roer regelmatig. (Het mengsel moet kruimelig zijn.) Breng indien nodig op smaak en haal van het vuur.
Bestrijk de binnen- en buitenkant van de pompoen (of pompoentjes) met olijfolie en bestrooi de binnenkant goed met zout en peper. Schep de pompoenvulling in de pompoen – druk hem goed aan – en leg de bovenkant er weer op.
Wikkel de pompoen volledig in aluminiumfolie en leg op een bakplaat. Bak 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie en bak de pompoen, onafgedekt, nog 10 minuten. (De pompoen is klaar wanneer je de punt van een mes gemakkelijk in de schil kunt steken.)
Haal de pompoen uit de oven en serveer. Garneer eventueel met peterselie en pompoenpitten. Je kan punten uit de punten snijden aan tafel. Of als je kleine pompoentjes gebruikt, kan je misschien wel een hele pompoen per persoon serveren.